Kako Popraviti Zaganjalnik Na VAZ

Kazalo:

Kako Popraviti Zaganjalnik Na VAZ
Kako Popraviti Zaganjalnik Na VAZ

Video: Kako Popraviti Zaganjalnik Na VAZ

Video: Kako Popraviti Zaganjalnik Na VAZ
Video: Вот почему ПЛОХО ЗАКРЫВАЮТСЯ ДВЕРИ на ВАЗ 2101 (2106/2107) 2024, Junij
Anonim

Okvara zaganjalnika je precej neprijetna situacija, a vseeno lahko pridete do cilja tako, da avtomobilski motor zaženete z vleko ali "iz potiskača". Potem je povsem mogoče neodvisno diagnosticirati okvare in popraviti zaganjalnik.

Popravilo zaganjalnika
Popravilo zaganjalnika

Zaganjalniki, nameščeni na avtomobilih VAZ-2101-2107, nimajo bistvenih razlik od zaganjalnikov, nameščenih na modelu VAZ-2108-21099. Edina razlika je v tem, da je pesta prednjega zaganjača za modele s pogonom na sprednja kolesa nameščena na ohišju sklopke in ne na samem ohišju zaganjalnika.

Če zaganjalnik ne zažene motorja, najprej preverite, ali akumulator deluje pravilno. Najlažji način je pritisniti rog. Če je signal glasen in jasen, je zaganjalnik pokvarjen in če zasipi ali ne deluje in kontrolne lučke ugasnejo, se akumulator izprazni.

Nato se prepričajte, da so žice, primerne za zaganjalnik, v dobrem stanju in preverite rele zaganjalnika, prek katerega se napaja krmilna žica releja navijala zaganjalnika. Če so vse žice v dobrem stanju in se zaganjalnik napaja, lahko nadaljujete s preverjanjem samega zaganjalnika.

Diagnostika motenj v delovanju zaganjalnika

Sprva je okvaro mogoče ugotoviti z vedenjem zaganjalnika pri poskusu zagona avtomobila. Strukturno je zaganjalnik sestavljen iz treh glavnih zamenljivih blokov, od katerih je mogoče zlahka ugotoviti okvare. To je navijalsko rele, preklopna sklopka (v običajnem jeziku "bendeks") in navitje elektromotorja. Najpogostejša okvara je navijalo in bendex.

Če se med obračanjem ključa za vžig zasliši močan klik, zaganjalnik se ne vrti - medtem ko se kontrolne lučke ugasnejo in se tudi terminali akumulatorja zelo segrejejo, to pomeni kratek stik navitij zaganjalnika ali izpraznitev puš, medtem ko je rotor poševen in zaskočen na tla.

Če se pri obračanju ključa zaslišijo številni kliki in se zaganjalnik ne vrti, to pomeni okvaro releja navijala. Popravilo navijala je običajno neučinkovito in ga je treba zamenjati.

Ko se pri obračanju tipke zasliši hrup vrtenja zaganjalnika, vendar zaganjalnik ne obrača vztrajnika avtomobilskega motorja, to pomeni, da je prekinjena sklopka pokvarjena - bendex. Sklopka ni popravljena in se zamenja z novo.

Popravilo zaganjalnika

Popravilo zaganjalnika na samem avtomobilu ni mogoče; odstraniti ga je treba za pregled in popravilo. Če med diagnostiko ugotovimo, da je navijalo okvarjeno, ga zamenjamo, ne da bi razstavili zaganjalnik. Rele je pritrjen na ohišje zaganjalnika s tremi vijaki. Prav tako morate odviti matico, ki drži pozitivno žico, ki prihaja iz navitij zaganjalnika. Ko je rele odstranjen, se sprosti z ročico prekoračitve sklopke; ko je nameščen nov rele, se zaskoči na ročici in je pritrjen z vijaki.

Če je prosti tek pokvarjen, je treba zaganjalnik razstaviti. Če želite to narediti, odvijte dva vijaka na zadnjem pokrovu in odstranite pokrov. Odvijte dve matici na ohišju ščetke in odstranite stater z rotorja. Prosti tek ostane na rotorju in ga drži pritrdilni obroč. Odstranite pritrdilni obroč in zamenjajte prosti tek. Pri sestavljanju zaganjalnika preverite stanje ščetk in jih po potrebi zamenjajte.

Če sumite na kratek ali odprt navitje, razstavite zaganjalnik in navitja zavite z ohmmetrom. Če obstajajo kratke hlače ali prelomi, zamenjajte navitja. Preverite tudi stanje puš, da se izognete kratkim stikom, kadar je rotor poševen. Če je veliko zračnosti, zamenjajte puše. Bodite previdni pri stiskanju novih puš, kot puše so narejene iz medenine in so precej krhke - lahko počijo.

Priporočena: